ریشه لغت برات :

برات به معنی اعمال نیک است . همچنین از این لغت برای نوشته‌ای یا سندی که به کسی دهند و به استناد آن، چیز دیگری را بگیرند، نیز استفاده‌می‌شود . در ادبیات به هر حواله یا وارد معنوی برات می‌گویند . از معانی اصیل لغت برات»، بی گناهی می‌باشد، به معنای منزه و مبرا و پاک و مقدس (یعنی مبرا و پاک از هرگونه گناه) . 

وجه تسمیه برات :

بَرات نوشته‌ای است که بر اساس آن شخصی به شخص دیگری امر می‌کند یا درخواست می کند مبلغی در وجه یا حواله کرد شخص ثالثی در موعد معینی بپردازد و به نوعی حواله مکتوب است و چون اعتقاد وجود دارد که در این شبهای معظم از ماه شعبان، مردگان به واسطه دعا و نیایش و خیرات بازماندگان و توسل به امام زمان (عج) از خداوند رحیم، آزادی اموات خویش را از جهنم درخواست می کنند به این نام خوانده می شود و چراغ هم احتمالا به جهت تاکید بر روشنایی و نور در سر قبور مردگان و چراغانی جشن میلاد موعود(عج) در این شبهاست .

رسم چراغ برات در بردسکن :

چراغ برات در بردسکن و روستاهایش از جلوه و نماد خاصی برخوردار است و مردم از چند روز قبل از مراسم و فرارسیدن شب های برات خود را برای این شب‌ها آماده می‌کنند . 

هر ساله در ایام برات، بنا به رسم دیرینه و سنتی خراسانیان با روشن کردن شمع بر گار مردگان خود، برای شادی روح آن ها دعا می خوانند و با پخش شیرینی، شکلات، حلوا و آجیلِ مشگل گشا، برای مرحومین خود خیرات می کنند .

اعتقادات خاص : 

بر اساس اعتقادات مردم، در ماه برات، مردگان آزادند و زندگان با احسان و نیکی برای آن ها نه تنها تلاش می کنند برات آزادی آنان را از آتش جهنم کسب کنند، بلکه آزادی خود را از آتش جهنم نیز از خداوند خواستار می شوند .

زمان شبهای چراغ برات :

 هر ساله ایام نیمه شعبان و سه روز مانده به ۱۵ ماه شعبان المعظم ( برات اصلی شب نیمه شعبان است ) .

مکان شبهای چراغ برات :

آرامگاهها ، قبرستان شهر و روستاها و خانه تازه درگذشتگان .

 

 

 


مشخصات

آخرین مطالب این وبلاگ

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها