کرونا این روزها در صدر اخبار و در بسیاری موارد هم شایعات قرار دارد، اما چیزی که مسلم است این است که با رعایت بهداشت و جدی گرفتن توصیه‌ها می‌توانیم از شیوع بیماری جلوگیری کنیم. در این مطلب قصد داریم به حقایقی درباره ویروس کرونا و روش‌های پیشگیری از آن بپردازیم .

 

کرونا چیست ؟

کرونا ویروسی است که باعث عفونت بافت‌های نرم و مجاری تنفسی در اعماق ریه‌ها می‌شود. از علائم رایج این بیماری می‌توان به تب، خستگی و مشکلات تنفسی( سرفه خشک) اشاره کرد. از آنجاییکه کرونا پنومونی (pneumonia) است یعنی عفونت ریوی ناشی از ویروس است، مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها در از بین بردنش بی‌فایده است. از سوی دیگر داروهای ضدویروسی که در برابر آنفلونزاها وجود دارد برای مهار این بیماری نیز موثر نیست. در حقیقت بهبودی در این بیماری کاملا بستگی به سیستم ایمنی بدن دارد و بسیاری از کسانی که جان خود را از دست داده‌اند در وضعیت سلامت کامل قرار نداشتند.

 

کرونا از کجا آمد ؟

کرونا اولین بار در شهر ووهان» چین دیده شد و منشا آن حیوانات است. اینکه دقیقا این بیماری از کدام حیوان نشات گرفته مشخص نیست؛ اما خفاش، خرگوش و مار بیش از دیگر سایر حیوانات در مظان اتهام قرار دارند. محققان بازار غذای دریایی شهر ووهان را محل اصلی انتقال این بیماری تشخیص داده‌اند و بیشتر مبتلایان اولیه یا در این بازار کار می‌کردند یا برای خرید به این بازار سر می‌زدند.

 

چه کسانی بیشتر در معرض کرونا هستند ؟

کرونا در بسیاری از موارد کشنده نیست و می‌تواند مانند یک آنفلونزا با طی کردن زمان مشخصی بگذرد، اما این مسئله برای گروه‌های حساس به این سادگی نیست. الگویی که در آمار مرگ و میر ناشی از کرونا مشاهده می‌شود این است که این بیماری برای افراد مسن، کسانی که دارای فشار خون بالا هستند، یا از بیماری مزمن ریوی رنج می‌برند (مانند کسانی که سال‌ها سیگار می‌کشند)، مبتلایان به دیابت و بیماران قلبی و عروقی خطرناک‌تر است. پس اگر جزو این دسته هستید باید بیش از دیگران نکات ایمنی را رعایت کنید.

 

در چه صورتی باید به پزشک مراجعه کنیم ؟

کرونا علایمی مشابه سرماخوردگی دارد و بدون انجام آزمایش تشخیص آن مشکل است. اگر دچار سرفه، تب و یا تنگی نفس هستید و علایم شما شدید است، باید به پزشک مراجعه کنید. کسانی که مشکوک به این بیماری هستند باید ترجیحا به مدت ۲ هفته از حضور در اماکن عمومی خودداری کنند البته دوران نهفتگی را هم باید جدی بگیریم. منظور از دوره نهفتگی» از زمان ابتلا به ویروس تا آغاز علایم بیماری است. بیشترین تخمین برای دوره نهفتگی این بیماری ۱۴ روز است، به همین دلیل در صورتی که با فرد مبتلا به ویروس ارتباط مستقیم داشتید باید ۱۴ روز را برای قرنطینه خانگی در نظر بگیرید.

 

آیا باید از ویروس کرونا وحشت کنیم ؟

خیر، در حال حاضر گسترش این بیماری در خارج از چین نگران کننده است اما غیر منتظره نیست. طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی (WHO) برای کرونا وضعیت اضطراری بهداشت جهانی اعلام شده است. اما مسئله مهم این است که در حال حاضر این بیماری تا چقدر می‌تواند به آسانی منتقل شود و برای چه افرادی خطرناک به شمار می‌رود. فراموش نکنید که غالبا بیماری‌هایی که تا حد زیادی قابل انتقال هستند اثر کمتری دارند.

بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی به طور متوسط از هر ۵ نفری که به این بیماری مبتلا می‌شوند، یک نفر نیاز به بستری شدن دارد. به طور کلی طبیعی است که مردم از تاثیر شیوع ویروس بر زندگی خود و خانواده‌شان نگران باشند، اما ما می‌توانیم نگرانی‌هایمان را به سمت اقدامات موثر سوق دهیم تا از خود، خانواده و جامعه‌مان محافظت کنیم. شستن مکرر و صحیح دست‌ها و رعایت اصول بهداشتی باید اولین اقدام ما باشد. بعد از آن باید به دستورات سازمان‌های مسئول توجه کنیم و محدودیت‌هایی که برای سفر و اجتماعات گذاشته می‌شوند را جدی بگیریم.

 

آیا درمانی برای کرونا وجود دارد ؟

در حال حاضر خیر، در حقیقت هنوز هیچ واکسن یا درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد. محققان در حال تحقیق بر روی واکسن‌ یا داروهایی هستند که بتواند این بیماری را درمان کند اما هنوز هیچ‌کدام از این آزمایشات به نتیجه قطعی نرسیده است. با این وجود کسانی که علایم حادی دارند باید در بیمارستان بستری شوند و خوشبختانه بیشتر بیماران با مراقبت‌های پزشکی بهبود می‌یابند. فراموش نکنید که افراد آسیب‌پذیر باید بیش از سایرین موارد بهداشتی مانند شستن دست و اجتناب از حضور در اماکن عمومی را رعایت کنند.

به گفته گاردین یک شرکت بیوتکنولوژی ایالات متحده آمریکا، امیدها را برای کشف داروی آزمایشی برای مقابله با بیماری کووید ۱۹ افزایش داده است. در حال حاضر این دارو در مرحله آزمایش‌های بالینی است و محققان تلاش دارند آزمایش‌های لازم را در سریع‌ترین زمان ممکن انجام دهند تا در صورت موفقیت بتوانند دارو را وارد بازار کنند.

 

آیا برای مقابله با ویروس کرونا ماسک زدن ضروری است ؟

تاکنون شواهد اندکی مبنی بر مفید بودن استفاده از ماسک منتشر شده است. محققان اعتقاد دارند که شستن مداوم دست‌ها بخصوص زمانی که با دهان در تماس قرار می‌گیرند اثر بیشتری دارد. تنها در صورتی که مبتلا به کرونا هستید، علایم تنفسی( سرفه یا عطسه) دارید و یا از فرد مبتلا به این بیماری مراقبت می‌کنید استفاده از ماسک برای شما توصیه می‌شود.

 

کرونا ویروس چه مدتی روی سطوح می ماند ؟

بر اساس وبسایت سازمان بهداشت جهانی، هنوز به طور دقیق مشخص نیست که ویروس جدید که منجر به بیماری کووید۱۹ (COVID-19) می‌شود تا چه زمانی روی سطوح زنده می‌ماند. اما به نظر می‌رسد این ویروس نیز همانند سایر کروناویروس‌ها عمل می‌کند. مطالعات نشان می‌دهد که ویروس‌های کرونا ممکن است برای چند ساعت تا چند روز روی سطوح باقی بمانند که البته با توجه به شرایط مختلف از جمله جنس سطوح، دما و یا رطوبت محیط این ماندگاری می‌تواند متفاوت باشد. اگر احتمال می‌دهید که سطحی آلوده باشد بلافاصله آن را با مواد ضدعفونی کننده تمیز کنید، تا ویروس از بین برود. فراموش نکنید که بعد از تمیزکاری حتما دستان خود را با مواد ضدعفونی کننده حاوی الکل و یا آب و صابون به دقت بشویید. همچنین همان‌طور که بارها توصیه شده از تماس دست آلوده با چشم، دهان و بینی به شدت خودداری کنید.

 

چه کارهایی را نباید انجام دهیم ؟

برای مبارزه با کرونا نباید کارهای زیر را انجام دهید، زیرا این موارد نه تنها موثر نیست بلکه می‌تواند آسیب‌زننده باشد:

* سیگار کشیدن
* استفاده متعدد از یک ماسک
* استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها
* سفر کردن

 

چگونه با استرس این روزها کنار بیاییم ؟

احساس ناراحتی، نگرانی، خشم و ترس در طول بحران کاملا طبیعی است. اما نباید بگذارید که این احساسات بر شما غلبه کنند و زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهند. با اقدامات زیر می‌توانید بر فشار روانی این روزها غلبه کنید:

۱. دوری از کسانی که دوستشان داریم برای همه سخت است. برای برطرف کردن احساس دوری شدید می‌توانید با دوستان، خانواده و یا روانشناس خود گفت‌و‌گو کنید. تماس‌های صوتی و یا ویدیویی می‌تواند تاحدودی جایگزین ارتباط رودررو در این شرایط سخت باشد.

۲. اگر در خانه هستید سعی کنید یک سبک زندگی سالم برای خودتان فراهم کنید. غذاهای سالم بخورید، خوب بخواید و ورزش کنید.

۳. برای برطرف کردن احساسات ناخوشایند سراغ روش‌های ناسالمی مانند سیگار، نوشیدنی‌ها یا داروهای غیرمجاز نروید. اگر افسردگی شدیدی را تجربه می‌کنید حتما از یک مشاور کمک بگیرید.

۴. به اخبار توجه کنید و نه شایعات! در شرایط کنونی شاهد حجم بالایی از اطلاعات هستیم که بسیاری از آن‌ها مورد تایید نیست. بهتر است یک منبع موثق (مانند وبسایت بهداشت جهانی و خبرگزاری‌های رسمی) را برای خود انتخاب کنید و اخبار را از آن طریق دنبال کنید. در اخبار هم به جای دنبال کردن آمارهای ناراحت‌کننده به هشدارهای بهداشتی و روش­‌های پیشگیری از ابتلا به بیماری توجه کنید.
۵. هر کسی برای گذراندن روزهای سخت به روش‌های خاصی در زندگی متوسل می‌شود؛ نقاشی، کتاب خواندن، نوشتن، ورزش، موسیقی، فیلم و یا هر فعالیت دیگری که می‌تواند احساسات مثبتی در شما ایجاد کند را در برنامه روزانه خود بگنجانید.

 

 

 

 


مشخصات

آخرین مطالب این وبلاگ

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها